top of page

Yurtdışında Yüksek Lisans  Programları

Yurtdışı yüksek lisans eğitiminizde tercih ettiğiniz okul hakkındaki

genel fakat bir o kadar da önemli olan aşağıdaki bilgileri kayıt

öncesinde edinmiş olmanız, eğitim planlarınızın ileride aksamama-

sını sağlayacak ve çok daha sağlıklı bir seçim yapmanıza yardımcı

olacaktır.

 

Seçim yapacağınız okul hakkında bilmeniz gereken en genel bilgiler

ise:

 

Genel Bilgiler

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kısıtlayıcı Özel Öğrenci Profil Kriteri 

  • Sadece erkeklerin kabul edildiği okullar

  • Sadece bayanların kabul edildiği okullar

  • Tek tip etnik kökenli öğrencilerin gittiği okullar (siyahi okullar, hispanik okullar, vb.)

  • Tek din mensuplarının gittiği dini okullar ( Katolik , Protestan , Mormon , Yahudi okulları vb.)

 

Akreditasyonlar

  • YÖK tarafından tanınıyor mu?

  • Kendi yurtiçi kurumları tarafından tanınıyor mu?

  • Enternasyonal akreditasyonlar

  • Endüstri akreditasyonları

  • Derecelendirme sonuçları var mı?

  • Ulusal düzeyde, enternasyonal düzeyde

 

Sağlık Sigortası Kapsamı

Yurtdışında sağlık masrafları astronomik bedellere ifade edildiğinden, seçtiğiniz okulun size sağlamış olduğu sağlık sigortasının kapsamlı bir sağlık sigortası olduğundan emin olmanız gerekmektedir. Eğer acil tıbbi müdahalelere ihtiyaç duyulabilecek bir rahatsızlığınız varsa (astım, ağır derecede diyabet, sara hastalığı vb.), üniversitenizin bulunduğu kampüsün bir hastaneye yakın olduğundan emin olmanız gerekmektedir.

 

Engelli Dostu Kampüs Yapısı

Birçok yurtdışı üniversitesi , engelli bireyler için dizayn edilmiş ayrıcalıklı konaklama ve kampüs içi ulaşım seçeneklerine sahip olan kampüslerde eğitim vermektedir. Engelli bireyler için sağlanan erişim standartları ülkelere göre farklılık göstereceği için, gitmeyi düşündüğünüz üniversitenin size sağlanacak olanaklarını incelemeniz oldukça büyük önem taşımaktadır.

 

Öğrenim Gören Toplam Öğrenci Sayısı

 

 

Araştırma Teşvikleri

 

Üniversitelerin kalite değerlendirmeleri hakkında çok klasik fakat yanlış olmayan bir kriter de, üniversitelerin araştırmaya ayırdıkları bütçe ve sağladıkları fırsatlardır. Bir üniversitenin bağımsız araştırmalara ve Service Learning’e (sınıf içi geleneksel öğretimle sosyal servis deneyimlerinin birleştirildiği kombine bir öğretim sistemi) ayırmış olduğu bütçe ve öğrencilerine sağlamış olduğu fırsatlar, kaliteli üniversite seçimindeki en önemli kriterlerden birisidir.

 

Yüksek lisans öğrencileri için bir üniversitenin kalitesini gösteren standartlarından bir diğeri ise, ilgilendikleri bölümlerle alakalı yayınlanmış makale ve araştırma sayısıdır. Bu makalelere ulaşımın sağlanabildiği gerek okul içi kütüphanelerin sayısı, gerekse ‘inter-library loans’ olarak adlandırılan farklı üniversitelerin kütüphane departmanları arasında kitap ve yayınlanmış makale alışverişine izin veren bir sistemin olmasıdır. Laboratuvar kullanımının önemli olduğu programlar için ise, laboratuvarların araştırma için kullanım koşulları ve erişim olanakları da oldukça önemlidir.

 

 

Lokasyon ve İklim

 

Üniversitenin bulunduğu lokasyon hiçbir zaman bir kalite ölçüsü olamayacağı gibi, şehirlerde bulunan üniversitelerin daha kaliteli olacağı varsayımı tamamen gerçek dışıdır. Üniversite lokasyonun önemi tamamen öğrencilerin tercihleriyle doğru orantılı bir standarttır. Bazı öğrenciler sosyal ve finansal nedenlerden dolayı şehir hayatını tercih edebilirken, başka öğrenciler ise yine sosyal ve finansal sebeplerden dolayı kırsal bölgeleri tercih edebilmektedirler.

 

Bununla birlikte, okulun lokasyonun şehir ya da kırsal bölgede olmasından daha önemli olan kriter ise iklimdir. Soğuk, sıcak, yağışlı ya da nemli hava şartlarının bazı insanlar üzerinde hiçbir etkisi olmazken, bazı insanlar için ise büyük psikolojik ve sağlık problemlerine yol açabilecek etkileri vardır. Eduport danışmanları olarak, gitmeyi planladığınız destinasyonlarla alakalı yıllık iklim raporlarını incelemeden kesinlikle bir lokasyon tercihi yapmamanızı tavsiye ederiz.

 

 

Program Profili

 

Seçtiğiniz üniversitenin program profili aynı zamanda bir kalite göstergesi olarak da değerlendirilebilir. Farklı disiplinlerde kapsamlı (comprehensive) program seçenekleri sunan okulların program profilleri, kaliteleri hakkında size önemli fikirler verebilir. Bir üniversitenin program çeşitliliği içerisinde tıp programlarının olması da birçok derecelendirme kuruluşu açısından kalite göstergesi olarak kabul edilmektedir.

 

Program seçiminde, öğrenci profili dışında dikkat edilmesi gereken en önemli husus ise seçmiş olduğunuz programa uluslararası öğrencilerin kabul edilip edilmediğidir. Bazı ülkelerde tıp, dişçilik, hemşirelik, hukuk gibi branşlara yabancı öğrenciler kabul edilmemektedir.

 

Dikkat edilmesi gereken ikinci bir konu da, yüksek lisansınız süresince uzmanlık alanınızı değiştirme ihtimalinize karşı seçmiş olduğunuz uzmanlık alanına yakın dallarda eğitim verilip verilmediğidir.

 

 

Kabul Şartları

 

Yurtdışında üniversite seçimi yapmadan önce en çok dikkat etmeniz gereken konulardan biri de, okulun genel kabul şartları dışında seçtiğiniz program için istediği özel kabul şartlarıdır. Bazı okullar sene boyunca kayıt kabul eden esnek kayıt departmanlarına sahipken, bu esneklik oranı malesef popüler ve çok tercih edilen okullar için oldukça düşüktür. Çok tercih edilen program ya da üniversitelerin kayıt büroları da, gelen başvurular arasından kendilerince en doğru seçimi yapabilmek için kabul şartlarını ağırlaştırmaktadır.

 

Genel kabul şartlarını etkileyen unsurlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

 

  • GPA (Universite Genel Not Ortalaması)

  • Lisans programınızın son iki senesine ait notlarınızın yer aldığı transcript

  • 2 sene iş deneyimi (Özellikle tezli yüksek lisans programları için)

  • Referanslar (Akademik ve/veya İş Verenden Alınmış)

  • Tez profesörlerinin uzmanlaşma alanlarına uyumlu kariyer hedefi

  • Tez profesörleriyle kayıt öncesi süreçteki iletişim

  • Özel test skorları (GRE,GMAT gibi), yabancı dil yeterlilik skorları (IELTS, TOEFL gibi)

  • Master tezi (Doktora öğrencileri için)

 

Üniversitelerin asgari koşullar olarak şart koştuğu yukarıdaki ve benzeri kriterlerin ve bunlara uygunluğunuzun bir uzman danışman tarafından değerlendirilmesi oldukça önemlidir.

 

Örneğin, bir üniversitenin kabul şartları içinde bir program için kabul ettiği asgari başarı ortalamasının %70 olduğunu varsayalım. Bunun anlamı %70 ve üzerindeki lisans ortalamalı öğrencilerin o programa başvurabileceğidir. Fakat üniversitelerin bir de Cut-off GPA diye adlandırdıkları bir ortalama daha vardır ki; bu da bir önceki sene bahsi geçen programa seçilen en düşük GPA ortalamalı öğrencinin sahip olduğu not ortalamasıdır. Programa başvuru için istenilen asgari başarı oranı %70 iken, kabul için gereken oran örneğin %90 olabilir. Bu husus üniversite başvurularında dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biridir.

 

 

Yabancı Dil Yeterlilik Koşulları 

 

Üniversitelerin en önemli kabul şartlarından biri de yabancı dil yeterliliğidir. Yabancı dil yeterlilik koşullarının programa başlangıç öncesi yerine getirilmiş olması gerekmektedir. Bazı popüler ve yüksek kalite standartlarında eğitim veren üniversiteler için, başvuru öncesinde dil yeterlilik koşulları yerine getirilmelidir.

 

Yurtdışındaki hemen hemen bütün üniversiteler uluslararası olarak tanınan dil yeterlilik sınav sonuçlarını geçerli kabul etmektedirler. Bu testlerin haricinde, bir çok okul ya da kurum ise ya kendi bünyelerindeki akademik dil programlarından ya da özel yabancı dil kurslarının sunduğu akademik dil programlarından mezuniyeti kabul etmekte ve dil yeterliliği sınavına ihtiyaç duymadan öğrencilerine programa başlama hakkı tanımaktadır.

 

Bu nedenle gitmek istediğiniz üniversitenin kabul şartı olarak koştuğu yabancı dil yeterliliği koşulu için kendi kampüsü içinde kurs seçeneklerinin olup olmadığını bilmeniz, şartlı kabul şansınızı artıracak ve daha sağlıklı bir eğitim planı yapmanıza yardımcı olacaktır.

 

University Pathway Programları olarak adlandırılan; üniversite dışı özel yabancı dil kurslarında yabancı dil eğitimi alıp üniversitelerin istediği dil yeterlilik seviyesine geldikten sonra seçmiş olduğunuz üniversite yüksek lisans programlarına başlamanıza imkan veren bu programlar da, şartlı kabul edinebilmeniz için tercih edebileceğiniz etkili yollardan biridir.

 

 

Kayıtlı Öğrenci Profilleri 

 

Öğrenim görmeyi arzu ettiğiniz program ve üniversiteyle alakalı öğrenci profillerini ve istatistiklerini tercihinizi yapmadan önce biliyor olmanız son derece önemlidir. Küçük bir ayrıntının bile kararınız ve planlarınız üzerinde belirleyici etkisi olabilir. Yüksek Lisans programlarına ait öğrenci profillileriyle alakalı belli başlı bilgiler ise;

 

Toplam Yüksek Lisans Öğrenci Sayısı

Genel olarak okulun yüksek lisans bölümlerinin öğrenci kapasitesini veren bir değer olması açışından önemlidir.

 

Toplam Dikey Geçiş Yapan Öğrenci Sayısı  

Bir fakültedeki dikey geçiş yapan öğrenci sayısının oranı, dikey geçiş şartlarının esnekliğinin ya da zorluğunun göstergesi olabileceği için önemli bir bilgi olarak kabul edilmektedir.

 

Kayıtlı Yüksek Lisans Öğrencilerinin Cinsiyet Oranları  

Erkek ya da kadın nüfuslarının belirgin bir şekilde oransal olarak domine ettiği öğrenci popülasyonlarının olduğu program ve üniversitelerin varlığı göz önünde bulundurulduğunda, yapılacak seçim öncesinde dikkate alınması gereken en önemli unsurlardan biri de cinsiyet dağılımıdır.

 

Kayıtlı Yüksek Lisans Öğrencilerin Etnik Kökenleri  

Uluslararası öğrenciler için özellikle bu oran büyük önem taşımaktadır. Bazı uluslararası öğrenciler okumak istedikleri bölümde ve üniversitedeki uluslararası öğrenci nüfusunun az olmasını isterken, bazı öğrenciler ise bu oranın yüksek olmasını arzu edebilir. Bazı etnik kökenlerin oransal dominantlığını arzu etmeyen öğrenciler olabileceği gibi, tam tersini arzu eden öğrenciler de olabilir. Bu nedenledir ki yüksek lisans programlarındaki etnik dağılım kayda alınması gereken belirleyici ve spesifik bir değerlendirme kriteridir.

 

Yüksek Lisans Programları için 1 Sene İçerisinde Yapılan Toplam Kayıt Sayısı ve Kabul Oranı  

Özellikle kabul şartları ağır popüler okullar hakkında altın değerinde bir bilgi niteliğinde olan ‘başvuru sayısı ve kabul oranı’ nın kayıt öncesi bilinmesi, öğrenim planlarınızı daha sıhhatli yapmanızda belirleyici bir etken olacaktır. Çok popüler, ileri seviyede ve kaliteli okullar için bu kabul oranı 5% i geçmemektedir.

 

Yüksek Lisans Düzeyinde Mezuniyet Oranı

Genelde ‘transfer-out rate’ olarak adlandırılan ve üniversiteler tarafından sır gibi saklanan bu verilerin kayıt öncesi bilinmesi oldukça önemlidir. Bu veriler, üniversitelerin yayımlamak zorunda olmadığı sayılı verilerden bazılarıdır.

Mülkiyet Türü 

  Devlet

  Özel

  Vakıf

Lisans Seviyeleri 

Sertifika

Ön Lisans

Lisans

Yüksek Lisans

Okul Büyüklüğü

Küçük

Orta ölçekli

Büyük​

Lokasyon

Şehir

Şehir dışı banliyo

Kırsal, köy

Kasaba

Okul Tipi 

Kolej

Üniversite

Öğrenim Maliyetleri 

 

Okul ücreti ve ek kayıt masrafları olarak ikiye ayrılan ana maliyetler dışında, uluslararası öğrencileri en çok ilgilendiren diğer bir masraf kalemi de kampüs içi ya da dışı konaklama masraflarıdır. Maliyeti yüksek okulların kaliteli olduğu varsayımı ise gerçeği hiçbir şekilde yansıtmamaktadır.

 

Öğrenim maliyeti çok yüksek olan bir okul, aynı zamanda kabul şartları çok kolay olan ve bundan ötürü yüksek kabul şartlarını karşılayamayacak olan öğrencilerin çok tercih ettiği bir okul olabilir ve bu talepten dolayı da bahsi geçen üniversitenin öğrenim maliyetleri eğitim kalitesiyle kıyaslandığında çok daha yüksek olabilir.

 

Yurtdışında öğrenim maliyetleri masraflı bir yatırım olduğundan, gitmeyi arzu ettiğiniz üniversitenin sunduğu burs olanaklarının kapsamını da biliyor olmanız oldukça önemlidir. Burs hakkı kazanmanız durumunda yurtdışında ücretsiz okumak gibi bir ayrıcalığa sahip olacaksınız.

 

 

Sosyal ve Sportif Aktiviteler

 

Yurtdışındaki bir çok kaliteli üniversite bünyelerinde, öğrenci çıkarlarını savunan sosyal organizasyon ve öğrenci kulüplerine, kültürel ve dini birliklere, sportif kulüp ve takımlara, gönüllü ve akademik organizasyonlara ve birçok uluslararası öğrenci birliklerine yer vermekte ve kültürel zenginliklerini bu sayede koruyup özellikle uluslararası öğrencilere kendilerini dışlanmış hissetirmeyecek ortamları sağlamayı ihmal etmemektedirler. Bütün bu organizasyonların amacı öğrencileri aktif tutmak ve arkadaşlık kurabilecekleri ortamları yaratmaktır. Aktivitelerini ve misyonlarını yerine getirebilmeleri için birçok öğrenci organizasyonu ve gruplarına üniversite rektörlükleri tarafından kayda değer bütçeler sağlanmaktadır. Bir üniversitede aranması gereken en önemli özelliklerden biri de bu sosyal ve sportif kulüp ve organizasyonlara ev sahipliği yapabilecek kapasitede ve vizyonda olmasıdır.

 

 

Güvenlik

 

Gerek kampüs içi gerekse üniversitenizin bulunduğu lokasyondaki güvenlik, üniversite seçiminizi etkileyen en önemli etkenlerden biri olmalıdır. Ruhsatsız silah barındırma, uyuşturucu taşıma ve kullanma, kampüs yurtlarında içki içilip içilmediği, adam öldürme ve cinayet, tecavüz ve cinsel istismar, soygun ve hırsızlık, araç hırsızlığı ve yangın çıkarma gibi birçok değerlendirme kriteri olan ‘güvenlik’ kavramı eğitiminiz için alacağınız kararlarda önemli bir rol oynamalıdır. Bu veriler de genelde üniversitelerin pazarlama kaygıları dolayısıyla yayımlamadığı bilgiler arasındadır.

 

Dünyanın sayılı beş üniversitesinden biri olan Harvard Üniversitesi’nde bile 2013 senesi içerisinde üniversite kampüslerinde gerçekleşen tecavüz sayısının 30 olduğu gerçeği , öğrenim görmeyi arzu ettiğiniz üniversitedeki güvenlik önlemlerini ve geçmiş senelere ait verileri kayıt öncesi bilmenizi daha da önemli hale getirmektedir.

 

Yurt dışında lise eğitimi çok riskli ve pahalı bir karardır. Bu kararı vermeden Eduport danışmanlarıyla iletişime geçmeniz, hem seçeneklerinizi artırmanıza yardımcı olacak hem de riskli bir yatırım olan yurt dışı lise eğitiminin sizin için avantajlı bir yatırıma dönüşmesini sağlayacaktır.

 

Aşağıdaki bilgi talep formunu doldurup bize gönderdiğiniz taktirde, danışmanlarımız talebinize uygun çözümlerle size dönüş yapmaktan memnuniyet duyacaktır.

bottom of page